13-15 Травня 2025 · МВЦ | Київ | Україна


13-15 Травня 2025 · МВЦ | Київ | Україна


Енергоефективні циркуляційні насоси від інженерного центру ТЕПЛОСТАР

Енергоефективні циркуляційні насоси від інженерного центру ТЕПЛОСТАР

Енергоефективні циркуляційні насоси, як спосіб почати економити вже сьогодні.

В умовах війни дуже актуальним стало питанням підвищення енергоефективності у всіх галузях виробництва та господарства. Не виключенням стала сфера теплопостачання. У умовах регулярних відключень електропостачання, кожен з нас зрозумів наскільки критичним є питання енергоефективності джерел теплопостачання та транспортування тепла і у всіх стало актуальне питання , як зменшити споживання електроенергії власної системи опалення.

В водневих системах опалення  для транспортування тепла застосовуються циркуляційні насоси, якщо не брати до уваги розділ генерації тепла то зменшити електропостачання ми можемо або за рахунок реконструкції системи теплопостачання в цілому, що призведе до зменшення кількості насосів або зменшення їх потужності, або виконати заміну старих насосів на енергоефективні, з меншим споживанням електроенергії. В цій статі хочемо розглянути питання заміни насосів і оцінити, який потенціал має даний спосіб.

На багатьох діючих об’єктах використовуються насоси не енергоефективні насоси з асинхронним двигуном та мокрим ротором, вони мать досить високе енергоспоживання. В більшості виробників є більш сучасна альтернатива такому рішенню, а саме енергоефективні циркуляційні насоси з мокрим ротором на постійних магнітах. Застосування цих насосів дозволяє досягти досить значних показників в зменшенні енергоспоживання. Для прикладу візьмемо досить популярні насоси на ринку:

1)    Циркуляційний насос 25/60:

-        номінальна потужність 3-х швидкісного насосу GHN 25/60-180 – 90 Вт;

-        номінальна потужність енергоефективного насосу NMT MINI 25/60-180 – 35 Вт.

Економія при заміні 3-х швидкісного насосу GHN 25/60-180 на енергоефективний NMT MINI 25/60-180 складає 55 Вт.

2)    Циркуляційний насос 50/120:

-        номінальна потужність 3-х швидкісного насосу GHNbasic II 50-120F – 1058 Вт;

-        номінальна потужність енергоефективного насосу NMT MAX II 50/120 F280 – 560 Вт.

Економія при заміні 3-х швидкісного насосу GHNbasic II 50-120F на енергоефективний NMT MAX II 50/120 F280 складає 498 Вт.

Як бачимо  на цих двох прикладах то потенціал для енергозбереження може досягнути 60% -40%. Це реальні і зрозумілі для всіх значення економії. Кожен господар, може легко порахувати, за скільки часу його інвестиція може дати позитивний ефект від її впровадження. А якщо взяти до уваги, що в державі таких споживачів мільйони (приватні будинки, багатоповерхівки, офісні приміщення, склади, виробничі комплекси, майстерні та ін.) де використовуються водневі системи опалення то навіть складно уявити, який потенціал енергозбереження в даній сфері.

Які ми бачимо переваги від впровадження даних заходів:

-        пряме зменшення номінальної потужності циркуляційних насосів до 60%;

-        зменшення витрат на електроенергії, особливо для комерційних споживачів;

-        збільшення часу автономності системи при використані резервних джерел живлення (акумуляторів або генератору);

-        зменшення інвестицій на резервні джерела живлення;

-        інтелектуальні насоси мають вбудовані електронні захисти (перевантаження, висока та низька напруга, велика кількість бруду, сухий хід тощо), що зменшує ймовірність виходу з ладу та дозволяє своєчасно усунити проблеми в системи;

-        зменшення навантаження на енергосистему в державі, що зараз надзвичайно актуально;

-        екологічна складова, зменшуючи споживання електроенергії ви позитивно впливаєте на зменшення викидів в атмосферу.

В більшості випадків такі заходи не потребуються значних витрат для їх в провадження, насоси мають однакову монтажну довжину, що дозволяє оперативна виконати заміну старого насосу на новий.

В якості об’єктів порівняння була використана продукція компанії IMP PUMPS d.o.o., яка більше 75 років спеціалізується на виготовлені насосів. Більш детальна інформація про енергоефективні насоси компанії ви можете знайти за посиланням. IMP PUMPS має широку продуктову лінійку циркуляційних насосів і може запропонувати відповідні аналоги для заміни більшості виробників, представлених на нашому ринку.

Звичайно лише вам вирішувати, чи варто впроваджувати дані заходи. Але хто як не ви маєте подумати про власну енергетичну незалежність. І кожен з нас, якщо буде ефективно використовувати енергоносії, зробить вклад в енергетичну незалежність і безпеку держави в цілому.

З питань допомоги в підборі енергоефективного обладнання ви можете звертатися до Інженерного Центру «Теплостар»

 м. Запоріжжя, вул. Яценка, 6 тел: моб.: (067) 619-59-97, (050) 484-52-25,  

www.teplostar.in.ua

https://www.facebook.com/teplostar.in.ua/

https://www.instagram.com/zpteplostar/

 Отримати квиток
 Забронювати стенд